Ominstallation av server, infrastruktur uppe igen

av Felix Wetell


Första lanseringen med Plesk som adminverktyg på servern gjordes igår. Jag stötte snabbt på problem med hanteringen av Git repositories och bestämde mig lika snabbt att börja om från början. Så idag har jag suttit med ominstallation av all mjukvara på min server. 

Setup
Det började med att jag förstörde på min DigitalOcean Droplet (VPS) och skapade en ny instans med CentOS 7.6 x64, istället för tidigare Ubuntu 18.04.03 (LTS) x64. Det gjordes eftersom jag hittade lite källor som rekommenderade det. 

Det tog några försök att få igång det, eftersom att jag missade att man skulle följa en setup guide från DigitalOcean. Men så fort jag fick upp en stabil Droplet gjorde jag en snapshot så jag kan återskapa den utan att behöva gå igenom all setup igen. Riktigt bra!

Plesk
Plesk installationen gick bra och enkelt, eftersom att de har bra guider hur man sätter upp Plesk på en VPS. När väl installationen har påbörjat sköter den sig själv tills man ska konfiguera det, med login osv. 

Alla Git repositories lades till under en egen "domän" så att Plesk inte ger ut samma SSH-nyckel (används för att auto deployment) eftersom att GitHub inte stödjer samma nycket på flera repositories. Alla nödvändiga databaser sattes upp och strukturerade med migrationsfilerna från projekten. 

Slutord
Att hantera en server är svårt, men det är kul. Jag önskar att jag kunde få jobba med det lite mer för att lära mig hur det funkar, och varför man konfiguerar vissa saker som man gör. Men men, nu ska jag koda och fortsätta bygga på mina projekt!

Happy coding!


Kolla in andra inlägg:

Kazoku IT AB


Idag börjar vecka tre på min nya arbetsplats, Kazoku IT AB. De två första veckorna va otroligt roliga och jag är taggad på många veckor till. Jag är anställd som systemutvecklare och vårt foku...
Läs mer